Archives

Dagtocht Kerstmarkt zaterdag 30 november 2024

We hadden zaterdag 25 november weer een volle bus én een geslaagd dagje uit naar de kerstmarkt in Dortmund.

Volgend jaar, zaterdag 30 november 2024, gaan we weer! Maar waarheen dat weten we nog niet dus neem volgend najaar een kijkje op deze site; dan zie je waar de reis in 2024 heen gaat!

Tegen 11.00 uur* arriveren wij op de plaats van bestemming waar iedereen vrije tijd heeft om te lunchen en te winkelen in deze gezellige en sfeervol versierde stad. We reizen per comfortabele touringcar met airco, bar en toilet, we zorgen, indien gewenst, voor een lekker kopje koffie of thee aan boord (€ 1,50 per kopje) en onze chauffeur laat je keurig bij het centrum uitstappen! Rond 16.30 uur vertrek je weer terug naar Nederland.

Opstapplaatsen:
Zwolle garage IJsseltours Hoekerweg 14 om 07.30 uur – Wezep bij de afrit 07.45 uur – Oldebroek centrum Bushalte 07.55 uur – Elburg 08.05 uur – ‘t Harde 08.15 uur.
Verwachte terugkomst*:
‘t Harde 18.45 uur – Elburg 18.55 uur – Oldebroek 19.05 uur – Wezep 19.15 uur – Zwolle garage 19.30 uur.
* alle genoemde tijden zijn altijd onder voorbehoud!

De prijs voor deze gezellige kerstdagtocht is ca. € 33,50 per persoon en VOL = VOL!!

Wil je meer weten of wil je je aanmelden dan kun je ons een berichtje sturen of even bellen naar tel. 0525-690042 (tussen 09.30 uur en 18.00 uur) of mailen naar maaike@dagjeuit.net

Hoe gaat het verder in zijn werk?
Deze dagtocht gaat door bij minimaal 40 deelnemers; zodra je bent aangemeld ontvang je van ons een bevestiging per mail met de betaalgegevens. Zodra jouw betaling bij ons binnen is, is jouw reservering definitief geboekt.

Woudagemaal & Hindeloopen

09:00 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar met airco en toilet, uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Friesland.

10:00 uur
Bij het Woudagemaal wordt u ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en Friese Oranjekoek.

10:30 uur 
Na de koffie nemen deskundige gidsen u mee voor een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld!

DE KRACHT VAN STOOM EN WATER
Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

STRIJD TEGEN HET WATER
Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht! Het Woudagemaal staat vanaf 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.

INTERACTIEVE RUIMTE
In het bezoekerscentrum worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging. In het interactieve bezoekerscentrum wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde. De rondleiding met deskundige gidsen, duurt ca. 1 uur en daarna heeft u dan nog de tijd om de 3D film te bekijken (van ca. 15 minuten) en de interactieve bezoekersruimte te bezoeken.

13:00 uur
Op een eenvoudige locatie in Hindeloopen aangekomen, staat een lekkere lunch voor u klaar: kop soep, suikerbrood, roggebrood met Friese kaas, boerenbrood met worst, kroket en 1 consumptie inbegrepen. Eventueel is een pannenkoekmaaltijd (Kop soep, pannenkoek met warme kersen, slagroom, amandel en chocoladesaus/toeslag ca. € 1,50 p.p.) of koffietafel met kroket (toeslag ca.
€ 3,00 p.p.) ook mogelijk.

14:00 uur
Na de lunch bezoekt u het Eerste Friese Schaatsmuseum; een leuk museum dat een bezoekje meer dan waard is!

In Friesland, het Mekka van de schaatssport, kunt u alle herinneringen nog eens ophalen. U zult ontdekken dat het schaatsen al een eeuwenoude historie kent, die de moeite van het bewaren voor het nageslacht zeker loont. In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het al even karakteristieke Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Klein gestart in 1983, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen.

15:00 uur
U heeft de tijd om even de benen te strekken en rond te kijken in het prachtige dorp, de haven, in de leuke winkeltjes of bij de rommelboerderij waar u teruggaat in de tijd en alles te koop is! Voordat u weer vertrekt staat er desgewenst nog een kopje koffie of thee met suikerbrood voor u klaar; kosten ca. € 5,00 p.p.

16:30 uur
Vertrek huiswaarts.

17:45 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

TIP:
Uiteraard kan er onderweg nog gedineerd worden, bijvoorbeeld in de buurt van Emmeloord rond 17.45 uur:
* Heldere kippensoep in terrine
* Gesneden Varkenshaas, warme groentekrans, gebakken aardappelen, frites pommes frites, aardappelkroketten, rabarber en gemengde sla
* Bosvruchtenmousse
In dat geval bent u rond 20.30 uur thuis en betaalt u een toeslag van ca. € 22,50 voor diner en extra bus-huur.

Prijsindicatie
45 – 54 personen € 61,00 per persoon
55 – 62 personen € 59,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijs op aanvraag

Deze prijs is inclusief:
*vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
*2 kopjes koffie of thee met Oranjekoek
*entree en rondleiding en film Wouda Gemaal
*lunch met drankje als beschreven
*entree Schaatsmuseum
*vrije tijd Hindeloopen
*verzorging van de chauffeur

Foto’s  Remco van Faassen

Safari op de Veluwe!

10:30 uur
Onze luxe touringcar voorzien van airco en toilet staat voor; uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Eventuele opvouwbare rollators en rolstoelen kunnen uiteraard gewoon mee in de bagageruimte onderin de bus. Aansluitend brengt onze chauffeur u richting de Veluwe.

12:00 uur
Op een gezellige locatie staat een goed verzorgd lunchbuffet voor u klaar: kopje soep, kroket, heerlijk boerenbrood met diverse soorten beleg: vleeswaren, kaas en zoetbeleg, boter, koffie, thee, melk en diverse sappen.

13:30 uur
Tijd voor de Veluwe Safari! U maakt een 1 uur durende tocht van ca. 12 km vanuit Otterlo door het natuurgebied Planken Wambuis & De Mossel; het leefgebied van o.a. wilde paarden en Schotse Hooglanders; uw gasten worden verdeeld over 2 ‘treintjes’ en er kunnen maximaal 60 personen mee. Uiteraard vertelt uw gids u onderweg het een en ander!

Het Mosselseveld is een onderdeel van een ruim 2100 ha groot natuurgebied en is eigendom van de vereniging Natuurmonumenten. Planken Wambuis is een stuifzandgebied dat grotendeels is begroeid met heide en bos. Je kunt er prachtig wandelen over de vele onverharde wegen en paden, en je hebt hier de mooiste fietsroutes over de goed verharde fietspaden via de knooppunten. Het Mosselseveld is ook een oud landbouwgebied. Hier moet je niet gek opkijken als je oog in oog staat met een kudde wilde paarden, wilde zwijnen, reeën of de Sayaguesa koe. Dit Spaanse runderras is bij uitstek geschikt voor het begrazen van schrale natuurterreinen.

14:45 uur
Na uw safari brengt u een bezoek aan het Tegelmuseum!

Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design. De collectie van het Nederlands Tegelmuseum is divers. U vindt indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in Art Nouveau en Art-Decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.

In dit museum vindt u o.a. ook de Helene Kröller-Müller kamer; Helene Kröller-Müller verzamelde ooit ruim 175 handbeschilderde antieke wandtegels en tegeltableaus. Zij volgde vanaf 1906 lessen kunstbeschouwing bij de kunstpedagoog H.P. Bremmer (1871-1956). Een jaar later gi  ng zij kunstwerken verzamelen, vooral uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, maar ook uit de 17e eeuw. Bremmer speelde hierbij een adviserende rol. Niet alleen wees hij haar de weg naar de destijds eigentijdse kunst, maar ook naar de opbouw van een collectie antieke Nederlandse en buitenlandse wandtegels en tegeltableaus.

Verder kunt u een leuke en interessante film bekijken of deelnemen aan een boeiende rondleiding (Duur ca. 1 uur/Kosten gids ca. € 25,00 voor maximaal 25 gasten).
Mensen met een Museumjaarkaart hebben gratis entree en krijgen een korting van ca. € 6,00 per persoon die op de eindnota met u wordt verrekend.

TIP:
Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om na de safari iets anders te doen, bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Zandsculpturenfestijn in Garderen, bezoek aan Paleis het Loo, vrije tijd in bijvoorbeeld Arnhem of Apeldoorn, een leuke rondvaart maken in Elburg etc. Wij maken graag een voorstel op maat voor u.

17:00 uur
Op een sfeervolle locatie in Hoenderloo gebruikt u het diner:
Groente- of tomatensoep
Schnitzel met champignonroomsaus, 2 soorten aardappelgarnituren & diverse warme en koude gerechten
Ambachtelijk Veluws vanille roomijs, bavarois met vruchten en slagroom
Uiteraard is een ander menu, een buffet of een andere locatie ook mogelijk en wilt u geen diner dan kan dat ook; er gaat dan ca. € 15,00 van de prijs af en u bent eerder thuis!
Vraag ons naar de mogelijkheden en exacte prijzen! 

19.00 uur
Vertrek huiswaarts.

20:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:
45 – 62 personen € 86,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag

Deze prijs is inclusief:
*
vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* goed verzorgd lunchbuffet met soep, kroket, koffie, thee en sapjes als beschreven
* Veluwe Safari van ca. 1 uur
* Entree Tegelmuseum Otterlo
* drie gangen diner als beschreven (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur

Op bezoek bij de Tingieter en de Yakult fabrieken

09:15 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar voorzien van airco en toilet. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting de Tingieterij.

10:30 uur
Bij de tingieterij aangekomen wordt u hartelijk ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en wat lekkers. (Toeslag voor heerlijk vers gebak van de bakker gebak in plaats van cake is ca. € 3,50 p.p.)

In dit ambachtelijke familiebedrijf heerst een gezellige sfeer en krijgt u op een duidelijke manier te zien hoe tin gieten in zijn werk gaat en tijdens een demonstratie wordt het hele productieproces doorlopen. Het is uiteraard allemaal handwerk en vooral de nabewerking is een zeer geduldig en precies werkje. In de hal is een eenvoudig maar gezellig terras ingericht waar de introductie en het koffie drinken zal plaatsvinden. Na de uitleg en demonstraties is er nog gelegenheid om het winkeltje te bezoeken. Bij vertrek is er voor iedereen een leuk aandenken voor thuis!

12:15 uur
Vertrek richting uw lunch locatie in de buurt van Almere.

13:00 uur
Op een sfeervolle locatie staat een heerlijk uitgebreid en luxe lunchbuffet voor u klaar! Dit buffet kunt u alleen reserveren op iedere werkdag m.u.v. de schoolvakanties en feestdagen. Op overige dagen kunnen wij u uiteraard een andere lunch aanbieden!

U begint met een heerlijke soep, waarna u vervolgens gebruik kunt maken een ruim opgezet buffet. Op het buffet staan diverse luxe vleeswaren, verschillende kaassoorten, zoet beleg en huisgemaakte verse salades. Daarnaast worden er iedere dag zes wisselende warme gerechten gepresenteerd, zoals: ragout, eiergerechten, saté, kroketjes, gehaktballetjes, poffertjes of flensjes. Dit alles wordt geserveerd met een assortiment van diverse broodsoorten en zoete lekkernijen. Ook is er keuze uit verschillende soorten fruit. Tijdens de lunch kunt u onbeperkt gebruik maken van koffie, thee, melk, karnemelk en jus d’orange.

Wilt u liever een eenvoudiger lunch in de vorm van een koffietafel dus diverse soorten brood en bolletjes, diverse vleeswaren, kaas, jam, boter en 2 x koffie of thee dan krijgt u een korting van ca.
€ 5,00 p.p.

15:00 uur
U brengt een bezoek aan de Yakult fabrieken waar u gedurende ca. 1,5 uur een boeiende rondleiding krijgt en deze is nog gratis ook!

In 1935 bracht de wetenschapper dr. Minoru Shirota de eerste flesjes Yakult in Japan op de markt. In 1994 werd Yakult voor het eerst in Europa geproduceerd, in Almere. Sinds die tijd staat hier de productielocatie voor de hele Europese markt. Het bijzondere is dat je deze fabriek zelf kunt bezoeken! U bent van harte welkom voor een rondleiding en koffie en thee is inbegrepen!

U krijgt hier een interessante beeldpresentatie en uitleg door gastvrouwen in de ontvangstruimte en natuurlijk is er ook een proeverij inbegrepen.  Daarna volgt de rondleiding door de fabriek die veilig en overzichtelijk is.  Je ziet de flesjes gemaakt worden, voorbijvliegen, het vullen, het verpakken, het laboratorium, de bewegende robotarmen etc.
Kortom, uniek om een keer in het echt te zien en…………………..Na afloop is er voor iedereen ook nog een leuke én gratis goodiebag!

Wilt u deze dagtocht anders invullen, bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan Bataviastad, de Bataviawerf, Aviodrome, een leuke rondvaart, een bezoek aan Elburg etc. dan kan dat uiteraard; wij maken graag een programma op maat voor u!

16:30 uur
Vertrek huiswaarts.

17:45 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Uiteraard kunt u de dag ook afsluiten met een diner of een dinerbuffet; u kunt een 3 gangen menu reserveren vanaf ca. € 20,00 per persoon. U bent dan ook ca. 2 uur later thuis. Per extra uur bushuur moet u op ca. € 60,00 rekenen.

PRIJSINDICATIE:
35 – 45 personen € 65,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* Vervoer per luxe touringcar
* 2 kopjes koffie of thee met wat lekkers
* entree en demonstratie tingieterij
* klein aandenken
* Luxe koud- en warm lunchbuffet incl. drankjes als beschreven
* entree en Rondleiding Yakult fabrieken incl.
* koffie/thee en goodiebag
* Verzorging van de chauffeur

De Kaasboerderij & de Vecht

09:00 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar en uw gasten hebben de tijd om in te stappen.

09:15 uur
Vertrek richting de Utrechtse heuvelrug.

10:45 uur
U bent inmiddels aangekomen bij de sfeervolle boerderij & kaasmakerij waar u wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en gebak (2e kopje kost ca. € 2,50).
Terwijl u van de koffie geniet krijgt u een interessante film over het bedrijf te zien waarin u o.a. kunt volgen hoe de kaas gemaakt wordt die u natuurlijk ook mag proeven!

Aansluitend heeft u de tijd om rond te kijken en een bezoek aan het kaas- & botermuseum te brengen en natuurlijk een kijkje te nemen in het leuke winkeltje en het minimuseum! Hier zult u vele indrukken van vroeger opdoen. Het museum geeft een beeld van boerderijgevels, een dorpsplein met straatjes met authentieke winkeltjes, aangekleed met levensechte poppen in klederdracht.

12:15 uur
Er staat een lekkere lunch voor u klaar: kroket, diverse soorten brood, vleeswaren, kaas, boter en 2 kopjes koffie, thee of melk.

13:30 uur

Onze chauffeur brengt u via een mooie route richting vertrekpunt van de boot.

14:30 uur
Vanuit Maarssen vertrekt de boot, die beschikt over een lift en aangepast toilet, voor een mooie tocht over de Vecht. Onderweg zal de schipper u het een en ander uitleggen over dit prachtige stukje Nederland! Tijdens de vaart wordt een kopje koffie of thee met cake geserveerd. Uiteraard kan men ook nog wat gebruiken voor eigen rekening.

TIP:
Liever een andere boottocht? Een leuke vaart door de Utrechtse grachten is ook mogelijk! Deze boot is echter niet geschikt voor mensen in een rolstoel.
Verder is de middag ook in te vullen met een bezoek aan bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum of Museum van Speelklok tot Pierement; wij werken het graag voor u uit!

16:30 uur
De boot meert weer aan en de chauffeur staat al klaar om u naar huis te brengen.

17:45 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

TIP:
Uiteraard kunt u de dag ook met een lekker diner afsluiten;
* licht gebonden tomatensoep of groentesoep
* Wiener Schnitzel met diverse soorten groenten, aardappelgarnituur, salade
* Coupe ijs
U bent in dat geval wel ca. 2 uur later thuis. De kosten voor het diner + 2 uur extra bushuur bedragen ca. € 25,00 p.p.

PRIJSINDICATIE:
45 – 62 personen € 72,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijs op aanvraag
Op deze reis zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing

Deze prijs is inclusief:
Vervoer per luxe touringcar
* Entree en uitleg kaasboerderij inclusief 2 x kaas proeven en bezoek aan museum
* 1 Kopje koffie of thee met gebak
* Lunch met kroket en koffie, thee of melk als beschreven
* 2 uur durende vaartocht over de Vecht (boot met lift)
* 1 Kopje koffie of thee met cake
* Verzorging van de chauffeur

3 Dagen bedrijfsuitje bruisend Berlijn!

Dag 1

07:00 uur
Onze luxe touringcar staat voor. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Duitsland.
Wij kunnen zorgen voor een goed gevulde bar aan boord en hebben alvast voor iedereen een lekker kopje koffie of thee met een heerlijke verse gevulde koek voor u klaarstaan! Uiteraard kunt u ook zelf zorgen voor lunchpakketjes, drankjes etc.

09:30 uur
In de buurt van Osnabrück maken we de eerste stop, die we gebruiken voor een lekker ontbijtbuffet dat er als volgt uit kan zien: verschillende soorten brood & broodjes zoals stokbrood, ovenverse croissants, zoete gebakjes/taart, boter, (dieet)margarine, zoetbeleg, diverse soorten vleeswaren en kaas, diverse soorten yoghurt, verse fruitsalade, muesli, cornflakes, verse tomaat en komkommer, roerei, champignons, spek, kleine worstjes, gekookte eieren, gebakken eieren, gegratineerde tomaten en koffie, thee, chocolademelk, vruchtensappen, tomatensap, water, melk & karnemelk naar believen.
Wilt u liever geen ontbijt dan kan dat; in dat geval krijgt u een korting van ca. € 18,00 per persoon, maar we moeten dan nog wel een stop maken van 45 minuten vanwege de rijtijdenwet!

10:30 uur
U gaat weer verder richting Berlijn en uiteraard zal er onderweg nog 1 keer worden gestopt.

16:30 uur
We zijn inmiddels in Berlijn aangekomen en om de stad alvast een beetje te leren kennen, beginnen we met een leuke historische rondvaart over de Spree. De bus kan u hier vlakbij afzetten. Tijdens deze boottocht kom je langs een aantal bekende bezienswaardigheden van Berlijn. De vaart duurt ca. 1 uur en vertrekt om 16.15 uur. Onderweg krijg je uitleg in het Duits via een band maar wil je liever een Nederlandse uitleg dan kan dat ook; hiervoor betaal je een toeslag van ca. € 2,00 p.p.

17:45 uur
U bent weer terug bij de bus en uw chauffeur brengt u naar uw hotel. 
Dit moderne stadshotel ligt op 2 minuten lopen van de tramhalte Am Friedrichshain en op 1 km (ca. 15 minuten lopen) van de Alexanderplatz. De warme, moderne kamers zijn voorzien van gratis wifi, een flatscreen-hdtv, thee- en koffiefaciliteiten, een bureau en designertoiletartikelen. Dit superior 4-sterrenhotel biedt een sauna op de bovenste verdieping, een fitnessruimte en kamers met airconditioning en gratis WiFi. Je verblijft hier in de Berlijnse wijk Mitte. De kamers van Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz zijn voorzien van grote ramen en een lichte inrichting. Je vindt er faciliteiten voor warme drankjes en een flatscreen-tv. Direct buiten het hotel stoppen er trams en bussen. Het mooie Volkspark Friedrichshain bevindt zich op een steenworp afstand.
Nadat men de bagage naar de kamer heeft gebracht is het tijd om richting dinerlocatie te gaan. Wij doen dit per metro omdat de bus vanwege de rijtijdenwet stil moet staan. De rit per OV duurt ca. 25 minuten naar de dinerlocatie.

19:30 uur
In het restaurant van uw hotel staat een 3 gangen diner in buffetvorm voor u klaar; einde dag 1

Dag 2,

Vanaf 7 uur staat het lekkere ontbijtbuffet al voor u klaar; iedereen gebruikt het ontbijt op eigen gelegenheid.

09:00 uur
Uw chauffeur staat voor; het is tijd om de stad nader te verkennen en dat doen wij uiteraard met een goede Nederlandstalige gids die u meeneemt op een boeiende reis! U passeert vele highlights van de stad zoals de Reichstag, Brandenburger Tor, Gedächtniskirche, Kaufhaus des Westens, Tiergarten, Holocaust Monument, resten van de muur etc..

Onderweg tijdens de stadstour wordt er ook regelmatig gestopt, zoals bijvoorbeeld bij de  Mauergedenkstätte  http://www.berliner-mauer -gedenkstaette.de/de/ waar uw gids een duidelijke uitleg geeft over het DDR-regime en de bouw en val van de muur (zeer de moeite waard en indrukwekkend).
Nadat de Berlijnse Muur in 1989 is gevallen, zijn de meeste stukken muur zo snel mogelijk uit de stad verdwenen. Iedereen, op de DDR-staatshoofden na, was blij dat die verdomde muur eindelijk weg was. Waarom zou je die dan nog behouden? Voor diegenen die de Koude Oorlog niet bewust hebben meegemaakt, is het nu dus lastig een voorstelling te maken hoe het leven met de muur was. Hier krijg je daar dus een goed en indrukwekkend beeld van. Naast een origineel stuk muur met wachttoren staan er ook veel informatieborden over vluchtpogingen die in de Bernauer Straße hebben plaats gevonden. De straat maakte deel uit van de Franse sector van West-Berlijn en de deuren en ramen van de huizen werden nadien dichtgemetseld. De Bernauer Straße is belangrijk in de geschiedenis van Berlijn, omdat hier net na de afsluiting van de Sectorengrenzen, in augustus 1961, mensen uit hun ramen zijn gesprongen om aan het DDR-regime te ontsnappen. Hun huizen stonden in Oost-Berlijn, maar de stoep voor hun voordeur was West-Berlijn en de enige mogelijkheid om nog te kunnen ontsnappen, was door te springen in het Westen vanaf een verdieping. Verder is de Bernauer Straße bekend vanwege de vele tunnels die hier zijn gegraven van West naar Ost en door die tunnels zijn tientallen mensen uit Oost-Berlijn gevlucht, in totaal zijn er 5.000 inwoners van Oost-Berlijn naar het Westen gevlucht. Hierbij kwamen er 192 om het leven.

Ook een bezoek aan Topografie des Terrors  http://www.topographie.de/ waar je de gruwelijke macht van de Nazi kopstukken ziet in een indrukwekkende en gratis tentoonstelling, is zeer de moeite waard. Dit is niet bij de tour inbegrepen maar kunt u uiteraard wel later op eigen gelegenheid bezoeken!

13:00 uur
Einde van de tour; uw gasten hebben de middag vrij om Berlijn op eigen gelegenheid te bezoeken.

Liever samen iets doen?
Dit is een greep uit de vele mogelijkheden en uiteraard kunt u hiermee ook ‘schuiven’ dus bijvoorbeeld de 1e dag een bezoek aan de Fernsehturm in plaats van de rondvaart of een fiets- of wandeltocht door Berlijn met gids in plaats van de tour per bus al kom je met de fiets weer op heel andere plekken dan met de bus!

*Ondergrondse stadswandeling “Berliner Unterwelten”
Honderden mensen lopen elke dag langs het metrostation Gesundbrunnen.
Nog maar weinigen staan stil bij de historie van dit station en het omringende metrostelsel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft dit ondergrondse stelsel veel Berlijners het leven gered. Maar hoe oncomfortabel moet het geweest zijn om vast te zitten in de smalle ruimtes met het constante geluid van de grote ventilatoren en het gedonder van de bombardementen. Deze sfeer is tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar. Advies: draag tijdens dit bedrijfsuitje warme kleding en stevige schoenen. Er zijn rondleidingen met verschillende thema’s, bijvoorbeeld de Koude Oorlog of de Tweede Wereldoorlog. Een rondleiding duurt circa 1,5 uur/Kosten voor 2 gidsen ca. € 400,00 totaal 

*Schloss Charlottenburg
Schloss Charlottenburg is het enige slot van de Hohenzollern in Berlijn dat nog overeind staat. Na zware schade door bombardementen in 1943 is het zorgvuldig gerestaureerd. Het slot werd gebouwd vanaf 1695 als buitenverblijf voor koningin Sophie Charlotte en heette aanvankelijk Lietzenburg. Door de tijd heen hebben er vele uitbreidingen plaatsgevonden. De laatste bouwfase begon in 1787 toen het theater aan het einde van de oranjerie werd toegevoegd. In de vleugels van het paleis en de paviljoens zijn interessante tentoonstellingen ondergebracht.
Een bezoek met audioguide duurt circa 2 uur/Kosten ca. € 12,50 per persoon

*Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen
De gevangenis waar mensen in voorlopige hechtenis werden vastgehouden door het voormalig Oost-Duitse ministerie van Staatsveiligheid (MFS), of ook wel ‘Stasi’ genoemd, is sinds 1994 een monument. De gevangenis wordt beheert door een stichting die zorg draagt voor de verstrekking van informatie via tentoonstellingen, evenementen en publicaties. Op deze manier dragen zij bij tot het kritisch bewustzijn van de methoden en de gevolgen van politieke vervolging en onderdrukking in de communistische dictatuur. Aangezien de overgrote meerderheid van de gebouwen, uitrusting en meubilair intact zijn gebleven biedt de gedenkplaats een zeer authentiek beeld.
Een bezoek met Duits- of Engelstalige gids duurt circa 2 uur/Kosten ca. € 9,00 per persoon > uw groep zal worden verdeeld in kleinere groepen

FIETSTOCHT BERLIJN 3 UUR > ECHTE AANRADER!
Er zijn diverse routes mogelijk zoals het Hart van Berlijn, een Architectuur Tour en de Berliner Muur tocht; om een mooi beeld van de stad te krijgen raden wij u de tocht door het Hart van Berlijn aan; Berlijn – ooit de grootste industriestad van Europa – is wereldgeschiedenis op elke straathoek. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was Berlin-Mitte het centrum van het Duitse keizerrijk; na de WOI het slagveld van communisten en nationaalsocialisten. Hier begaat Hitler zelfmoord in een totaal verwoeste „Welthauptstadt Germania“. Na 1945 is er de deling van Duitsland en zijn hoofdstad die met de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 definitief lijkt. Maar dan in november 1989; de val van de muur en de hereniging van Duitsland! Berlijn wordt het centrum van techno muziek en regering en parlement komen. Er wordt gebouwd, gebouwd en nog eens gebouwd. Het wordt allemaal mooier, moderner en chiquer. Maar klaar? Dat lijkt het nooit te zijn!
Kortom; een mooie en gezellige fietstocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden door het oude en nieuwe centrum van Berlijn!
Uw gezelschap wordt verdeeld in kleine groepen van ca. 15 personen per groep en elk groepje krijgt een Nederlandstalige gids mee die je van alles vertelt onderweg. Er wordt uiteraard onderweg ook regelmatig stil gestaan! Duur ca. 3,5 uur/Kosten ca. € 35,00 per persoon, inclusief begeleiding van Nederlandstalige gidsen & fietshuur.

Rondleiding op vliegveld Tempelhof
De voormalige luchthaven Tempelhof heeft in 2008 haar deuren moeten sluiten. Nu is het terrein omgebouwd tot park en kun je er waanzinnig skateboarden, fietsen of hardlopen. Aan de rand van het park zijn community tuintjes aangelegd en in het luchthavengebouw in nazi-bouwstijl worden rondleidingen gegeven. Duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 17,50 per persoon

Fernsehturm > ook mooi als het schemer is!
De televisietoren, door de Berlijners zelf Telespargel genoemd, is met zijn 365 meter de hoogste toren van de stad en een van de hoogste torens van Europa en is daarom tijdens uw bedrijfsuitje aan Berlijn een bezoek meer dan waard! De Berliner Fernsehturm is naast de Brandenburger Tor en de Reichstag 1van de belangrijkste herkenningspunten van Berlijn. Zonder Fernsehturm is Berlijn geen Berlijn!

Over de Berlijnse Fernsehturm
De 365-meter hoge toren is naast een functionele televisietoren uit DDR-tijden ook een populair uitzicht platform én het hoogste bouwwerk in Duitsland.
Door de grote bal onder de spitse toren is de Fernsehturm erg herkenbaar en dankzij zijn hoogte zie je de Fernsehturm vanuit bijna alle hoeken van Berlijn boven de rest van de stad uitsteken. In die bol zit een uitkijkplatform en een restaurant waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over Berlijn, en tot zelfs ver daarbuiten.
De Feiten
De Fernsehturm is 365 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Berlijn.
Op 203 meter hoogte bevinden zich een restaurant en een uitzichtplatform.
De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969. Op 3 oktober 1969 is de Fernsehturm in gebruik genomen. De Fernsehturm bevindt zich in het voormalige Oost-Berlijn.
Bovenop het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant.
Let op: Dit is een zeer drukke bestemming en je moet de kaarten ver van tevoren reserveren voor een bepaalde tijd en dan nog kan het zijn dat je even in de rij moet staan maar voor een toeslag van ca. € 4,00 is het mogelijk een ‘fast track’ ticket te kopen! Duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 22,50 per persoon

* Voormalig Concentratiekamp Sachsenhausen > zeer indrukwekkend en daardoor wellicht niet voor iedereen geschikt
Ten noorden, op ca. 1 uur rijden van Berlijn, ligt Sachsenhausen Memorial.
Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn in het Sachsenhausen concentratiekamp zo’n 50.000 mensen omgekomen. Het kamp werd in 1936 gebouwd door gevangenen uit Esterwegen. Als gevolg van de wreedheden van de SS-bewakers en ondervoeding, overleefden de meesten gevangenen dit kamp niet. U bezoekt onder andere de strafcellen, het crematorium en het executieterrein, de ziekenhuisafdeling pathologie en de plek waar slachtoffers werden ‘gedumpt’. Entree is gratis/ rondleiding Nederlands duurt ca. 2 uur en kost ca. € 6,00 per persoon (afhankelijk van het aantal gasten en exclusief eventuele extra buskosten omdat dit buiten de stad ligt (je bent dus totaal een uur of 4 kwijt incl. er heen rijden en weer terug de stad in > dit is eventueel ook te boeken op zondag na het ontbijt en daarna door naar Nederland al is het ook wel een ‘beladen’ bezoek….).

18:00 uur
Iedereen wordt verwacht op een gezellige locatie waar een eenvoudig diner in buffetvorm voor u klaarstaat; we gaan ook hier weer uit van een soortgelijk menu als de 1e dag.

20:00 uur  
Na het diner lopen we terug naar het hotel of gaan we daarheen per metro (afhankelijk van uw hotelkeuze) Uiteraard kan men ook in het centrum blijven of u brengt met de hele groep een bezoek aan de Fernsehturm bij schemer; einde dag 2

Dag 3,

Vanaf 7 uur kan men gebruik maken van het ontbijtbuffet en daarna wordt de bagage aan boord van de touringcar gebracht die vanaf 9 uur klaar zal staan.

09:00 uur
U brengt nog een laatste bezoek aan het centrum waar u nog iets kunt bezoeken of samen iets kunt ondernemen (zie de suggesties hierboven beschreven)

TIP
: Om uw bezoek aan Berlijn af te sluiten is een bezoek aan Potsdam ook een echte aanrader!
Potsdam, de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg, ligt op zo’n 30 kilometer van Berlijn. Potsdam was lang de woonplaats van de Pruisische koninklijke familie waardoor de stad een erg prestigieus imago genoot. Vandaag staat de stad vooral bekend om de Conferentie van Potsdam in 1945 waar het akkoord gesloten werd na de Tweede Wereldoorlog. Potsdam is bijna het Versailles van Berlijn, ga er ronddwalen in en rond de gigantische koninklijke paleizen, de groene stadsparken verkennen en de Russische en zelfs Hollandse wijk bezoeken!

Onze gidsen kunnen u hier gedurende 2 uur een prachtige rondleiding te voet en per bus geven; Helaas is het met grotere groepen moeilijk om Slot Sanssouci of Cecilienhof te bezoeken want dan moet je in kleine groepjes van ca. 25 worden gesplitst en dat redt je vaak niet met de tijd maar een rondleiding door de prachtige tuinen en een bezoek aan Cecilienhof (u blijft wel buiten) en de Russische en Hollandse wijk, is ook zeer de moeite waard! Kosten ca. € 8,00 per persoon/Duur ca. 2 uur. Na de rondleiding hebben uw gasten nog even vrije tijd om te lunchen of wat te drinken voordat we terug naar Nederland gaan.

13:00 uur
Vertrek richting Nederland.

17:15 uur
U sluit deze reis af met een lekker en goed verzorgd dinerbuffet dat er als volgt uit kan zien: soep van de dag – uitgebreid saladebuffet – 2 verschillende hoofdgerechten met groente- en aardappelgarnituur en een lekker dessertbuffet. Tevens is 1 drankje per persoon inbegrepen (bier, wijn of fris). Uiteraard is een ander menu of een andere locatie ook mogelijk; vraag ons naar de mogelijkheden; zonder diner krijgt u een korting van ca. € 24,00 per persoon.

21:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Extra informatie OV Berlijn
Even afhankelijk van welk hotel u kiest en wat het programma precies gaat worden, zullen we af en toe gebruik maken van de Metro omdat de bus stilstaat vanwege de rijtijdenwet.

1. Losse tickets
Wanneer u slechts een of enkele ritten maakt in Berlijn ligt het voor de hand losse tickets te kopen, deze zijn er in verschillende soorten en maten. Voor een kort ritje van maximaal drie haltes met de S-Bahn of U-Bahn betaalt u ca. € 2,00. Dit ticket kan erg handig zijn als u de stad grotendeels te voet wilt verkennen. Bovendien is overstappen met dit ticket eveneens toegestaan, het maximum van drie haltes in acht genomen. In bussen en trams is het ticket ook te gebruiken met een maximum van zes haltes, maar zonder overstap. Een iets uitgebreidere enkele reis, onbeperkt overstappen en gebruikmakend van elk vervoersmiddel naar keuze gedurende twee uur, kost ca. € 2,90 voor zones A en B. Het is alleen niet mogelijk om te reizen in de richting van uw beginpunt. Dit wordt gezien als een terugreis en hiervoor is een nieuw ticket vereist. Doorgaans volstaat een ticket voor zone AB. Wanneer u meerdere losse tickets denkt te gebruiken kunt u er ook vier tegelijk kopen en daarmee geld besparen. Voor vier korte ritten betaalt u ca. € 5,75, de prijs van vier normale tickets voor zone AB is ca. € 9,00.

2. Periodetickets
Indien u een dag gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Berlijn, dan kunt u een dagkaart kopen voor ca. € 9,00, deze is geldig in zones A en B. Dit ticket is goedkoper dan drie normale losse tickets. Meer info over de prijzen voor het openbaar vervoer in Berlijn kunt u hier raadplegen.

3. WelcomeCard en CityTourCard
Berlijn heeft twee kaarten speciaal voor toeristen die kunnen worden gebruikt in het openbaar vervoer en toegang geven tot toeristische attracties. U kunt kiezen tussen de Berlin WelcomeCard (vanaf ca. € 23,00 voor 48 uur) en de Berlin CityTourCard (vanaf ca. € 20,00 voor 2 dagen). Als het u slechts te doen is om het openbaar vervoer in de stad, dan kunt u beter kiezen voor periodetickets. Het belangrijkste verschil tussen beide kaarten is dat de WelcomeCard korting biedt bij meer dan 200 attracties en de CityTourCard bij slechts 15 attracties. Beide kaarten kennen geen gereduceerd tarief voor kinderen. De kaarten kunnen wij of u, het beste online kopen. Tot slot is er nog een speciale variant van de WelcomeCard, deze kost ca. € 52,00 voor 72 uur in zones A en B. Met deze kaart kunt u gedurende een dag naar keuze binnen 72 uur gratis in alle musea op het museumeiland, de kaart heet dan ook de Berlin WelcomeCard + Museuminsel.

Prijsindicatie:
45 – 60 personen € 379,00
Toeslag 1 persoons kamer € 135,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma mogelijk; prijzen op aanvraag. Eventuele parkeergelden zijn niet inbegrepen en worden achteraf aan u doorbelast. Iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument en dit bij zich te dragen. 

Deze prijs is inclusief:
* Vervoer per luxe touringcar met ca. 90 zitplaatsen, airco & toilet
* Kopje koffie of thee met grote verse gevulde koek aan boord van de bus (dag 1)
* Zeer uitgebreid ontbijtbuffet incl. drankjes als beschreven op de heenreis
* Rondvaart 1 uur Berlijn
* 3 Gangen diner in Buffetvorm 1e dag (excl. drankjes)
* Overnachting op basis van 2 persoons kamers met faciliteiten *** Hotel
* Toeristenbelasting
* Ontbijtbuffet in hotel op dag 2 en dag 3
* Stadstour per bus Berlijn 4 uur incl. Nederlandstalige gids
* Vrije tijd Berlijn
* Dinerbuffet dag 2 als beschreven (excl. drankjes)
* Ochtendprogramma dag 3 (even afhankelijk van waar u voor kiest)
* Afscheidsdiner dag 3 als beschreven (excl. drankjes)
* Verzorging van de chauffeur

Orchideeën & Vlinders in de winter

Te bezoeken vanaf ca. 8 t/m 31 december!

10.30 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar, voorzien van airco en toilet. U heeft de tijd om in te stappen en uiteraard kunnen eventuele rollators en opvouwbare rolstoelen mee in de bagageruimte. Aansluitend vertrekt u rechtstreeks richting de Noordoostpolder.

12:00 uur
U wordt bij de Orchideeënkwekerij ontvangen met een heerlijk luxe kerstlunch: diverse broodsoorten, suikerbrood, kerststol, verschillende soorten kaas, luxe vleeswaren, kerstsalade gegarneerd met vlees en vis, warme gehaktballetjes in overheerlijke saus en 2 keer koffie, thee, melk of karnemelk. Eventueel is een warme lunch of eenvoudiger lunch (Soep, 2 sandwiches en 1 koffie, thee,
melk of karnemelk/korting ca. € 7,50 p.p.) ook mogelijk; vraag ons naar de mogelijkheden!

Na de lunch hebben uw gasten vrije tijd en kan men genieten van de tropen in Nederland die natuurlijk in deze tijd van het jaar helemaal in kerstsfeer zijn! Maar liefst 10 km aan lichtjes, lantaarns en sfeervolle fonteinen zorgen voor een magische kerstbeleving! Ook is er een leuke winterfair met zo’n 30 kramen! Checkt u wel even met ons de data voor dit jaar?
Struin langs de leuke kraampjes op zoek naar originele cadeaus en proef de gezellige, knusse en warme kerstsfeer. Na je tas gevuld te hebben met mooie sieraden, lokale lekkernijen en handgemaakte producten kun je jouw route door het park vervolgen of even lekker bijkomen in de Zwevende Bloementuin met een warme chocomel of een heerlijke snack! (voor eigen rekening).

kijkt uw ogen uit en beleeft de betoverende wereld van de orchidee én de vlinders. In de vallei ziet u duizenden vlinders die vrij rondfladderen langs de steile rotswanden. Veel kleurrijke, bloeiende planten die de vlinders van nectar voorzien, talloze beekjes waar de vlinders hun vocht vandaan kunnen halen, kortom een zeer bijzondere en vernieuwende tuin. Verder zijn de paden rolstoeltoegankelijk en zijn er bovendien gratis rolstoelen te leen; ook is er een aangepast toilet aanwezig.

De tropische tuin, ‘een nagebootst stukje oerwoud’, huisvest duizenden wilde natuursoorten orchideeën, waarvan vele soorten alleen nog te bewonderen zijn in deze tuinen. De Maleisische tuin is de grootste, deze tuin meet maar liefst 2.000 m². De 18 meter lange brug verbindt de paalwoningen met de tuinen. Nieuw in deze tuin is de loungehoek met heerlijke hangmatten tussen tropische vruchtenbomen en natuurlijk de vrolijke Lori’s; kleine papegaaitjes die los rondvliegen zo op je arm komen zitten! Het samenspel van de natuur, winkelen, het tropische restaurant, genieten en uitgaan onder één dak heeft de Orchideeënkwekerij gemaakt tot een compleet dagje uit voor alle leeftijden!

De zwevende bloementuin verblijd je het hele jaar door met een heel fijn zomergevoel! Meer dan 2000 fuchsia’s, begonia’s, geraniums en vlijtig liesjes zweven in de tuin als een wolk boven je hoofd! Spiegelwanden lijken de tuinen oneindig te maken en sfeervolle prieeltjes nodige uit om plaats te nemen onder de bloemenzee en deze intense beleving van natuurschoon goed in je op te nemen.

Buitenbeleving ‘Het Makirijk’.
Het Makirijk is een gloednieuwe buitenbeleving waar je als bezoeker vlak langs en tussen allerlei nieuwe diersoorten kan lopen. In het Makirijk wordt er op twee grote apeneilanden geheerst door vijftien ringstaartmaki’s en twee bruine maki’s, maar er leven ook andere diersoorten zoals exotische flamingo’s en grappige eendjes die gevoerd mogen worden. De overdekte looproute zorgt ervoor dat jij het Makirijk elk jaargetijde kan bezoeken en biedt tevens een warm onderdak aan vijf nieuwsgierige alpaca’s.

15:45 uur
In het restaurant staan 2 kopjes koffie of thee met Apfelstrudel voor u klaar.

16:30 uur
Het is weer tijd om in te stappen; bij vertrek krijgt iedereen nog een aardigheidje mee naar huis!

17:45 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

TIP:
Indien gewenst kunt u de dag afsluiten met een goed verzorgd diner of bijvoorbeeld een lekker stamppotmenu, dat bestaat uit 3 soorten stamppot, 3 vleesgarnituren, jus, mosterd en tafelzuren en grootmoeders rumpudding na. Kosten ca. € 19,00 per persoon. U bent dan wel ca. 2 uur later thuis. Extra bushuur kost per uur ca. € 65,00.

Voor ca. € 17,50 per persoon zijn de volgende menu’s ook mogelijk:
* groentesoep in terrine
* rollade met jachtsaus, warme groentekrans, gebakken aardappelen, pommes frites, aardappelkroketten, rabarber en gemengde sla
* bavarois
 OF
* gebonden tomatensoep in terrine
* schnitzel met warme groentekrans, gebakken aardappelen, pommes frites, aardappelkroketten, rabarber en gemengde sla
* ijs met vruchten en slagroom na

Prijsindicatie:
45 – 54 personen € 69,50 per persoon
55 – 62 personen € 68,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* luxe kerstlunch met 2 drankjes als beschreven
* entree Orchideeënkwekerij, Vlindertuinen, Zwevende Tuinen, Makirijk & Kerstfair
* 2 kopjes koffie/thee met Apfelstrudel
* Jungleboxje met chocolaatjes
* verzorging van de chauffeur

Foto’s: Orchideeënhoeve

Kerstmarkt Valkenburg

Wij raden u aan deze tocht op een doordeweekse dag te maken omdat het in het weekend erg druk kan zijn! De kerstmarkt begint half november en duurt tot 23 december. Check bij ons de exacte data en tijden!

08:45 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar en uw gasten hebben de tijd om aan boord te gaan. Aansluitend vertrekt u naar Limburg.
Onderweg is er voor iedereen een flesje sap met een heerlijke grote en verse gevulde koek van de bakker! Uiteraard kunnen wij ook zorgen voor koffie en thee aan boord van de bus; kosten ca.  €
1,50 per consumptie.

11:45 uur
Verwachte aankomst in Valkenburg, waar de chauffeur u uit laat stappen op de bus- parkeerplaats of zo dicht mogelijk bij de grotten. Omdat er van tevoren tickets moeten worden gekocht voor de kerstmarkt in de grotten en men de tijd nodig heeft om erheen te lopen, gaan we even uit van entree om 12 uur. Bij de prijs per persoon is entree voor 1 grot inbegrepen (Fluweelen- of Gemeentegrot). Wilt u een 2e grot bezoeken dan betaalt u een toeslag van ca. € 8,50 per persoon.

Van ca. 17 november t/m 7 januari is het Geulstadje Valkenburg jaarlijks van onder tot boven in kerstsferen gehuld! Geniet gezellig en ontspannen van de vele lichtjes, de muziek en al het lekkers, boven- én ondergronds!

*KERSTMARKT GEMEENTEGROT VALKENBURG
Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt! Open van ca.17 november t/m ca. 30 december, van 11.00 – 19.00 uur (op zaterdag & zondag van 10-19 uur). In de sfeervol verlichte mergelgangen van de Gemeentegrot in Valkenburg vind je de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Het eindeloze labyrint is tijdens Kerst omgetoverd tot een uitgebreide kerstmarkt voor de echte kerstliefhebber! Alles is uit de kast getrokken om elk hoekje in kerstsferen te hullen: geniet van de rijkelijk versierde decors, duizenden kleine lichtjes en gezellige stands met cadeaus voor jezelf of voor onder de boom. De Kerstmarkt kent ook dit jaar weer een aantal nieuwe producten en een geheel nieuw decor. In elk hoekje en in elke gang vind je wel iets verrassends. Natuurlijk kun je jezelf ook trakteren op de welbekende dranken, gerechten, hapjes en delicatessen die thuishoren op een kerstmarkt!
De Kerstmarkt Gemeentegrot is ook toegankelijk met een rolstoel, scootmobiel of rollator. De gangpaden voor het publiek zijn minimaal 2,5 meter breed en de paden zijn vlak.
Een bezoek aan de kerstmarkt duurt ca. 1- 1,5 uur

*KERSTMARKT FLUWEELENGROT VALKENBURG
De meest sfeervolle kerstmarkt van Europa! Open van ca.17 november t/m ca. 30 december, van 11.00 – 19.00 uur (op zaterdag & zondag van 10-19 uur).
Onder de kasteelruïne van Valkenburg kronkelen eeuwenoude gangen door de gele mergelsteen. De kerstmarkt die elk jaar zijn kraampjes door de grotten verspreidt, maakt een bezoek aan deze knusse grot nóg betoverender. De meer dan 50 sfeervol aangeklede kraampjes met verrassende kerstspullen laten ook ruimte voor zicht op de historische houtskooltekeningen en andere grotkunst op de uitgehakte mergelmuren. Geuren van typische kerstmarktlekkernijen verspreiden zich over het uitnodigende, ondergrondse horecaplein: wees welkom!
De Fluweelengrot is 
rolstoel-toegankelijk. Een bezoek aan de kerstmarkt duurt ca. 1- 1,5 uur

Naast de bekende ondergrondse kerstmarkten in de grotten, is er ook bovengronds veel te doen! Denk aan een Christmas Shadow Lights Route, Santa’s Village, amuseroutes en kribkes-wandelingen. Hier aan toegevoegd is het spraakmakende straattheater! Gedurende Kerststad Valkenburg vind je onder onderstaande link in het najaar de lijst met verschillende optredens.

Er is straattheater vanaf woensdag t/m zondag. https://www.kerststadvalkenburg.nl/agenda/detail/muziek-en-straattheater-in-kerststad-valkenburg/95249/
Kerststad Valkenburg zorgt voor een gezonde dosis kerstmagie!

*SANTA’S VILLAGE van ca. 17 november t/m 31 december
Bezoek het dorp van de kerstman!

In hartje Valkenburg, op het Theodoor Dorrenplein, vind je Santa’s Village. Een gezellige kerstdorp vol met originele houten chalets. Op de sfeervolle kerstmarkt vind je de leukste kerstaccessoires en kerstcadeautjes en proef je heerlijke kerstmarkt lekkernijen! Geniet in Santa’s Village van heerlijke warme wafels, oliebollen, crêpes en churros. Voor de grotere trek kan je in Santa’s Grill terecht voor een originele Duitse bratwurst direct van de grill….heerlijk! Bezoek ook Santa’s Bar, waar je even tot rust kan komen onder het genot van een warme chocomel of originele Glühwein.  Uiteraard is er ook de tijd om te shoppen of te lunchen/dineren in 1 van de gezellige restaurants!

16:30 uur
Vertrek vanaf de parkeerplaats terug naar huis. Uiteraard is eerder of later vertrekken ook mogelijk; u moet dan wel rekening houden met ca. € 65,00 per extra uur bushuur.

19:30 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 – 52 personen € 36,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of een variatie op bovenstaand programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* Vervoer per touringcar
* Flesje sap met grote verse gevulde koek op de heenreis
* Bezoek aan Fluweelengrot of Gemeentegrot inclusief entree
(wilt u beide grotten bezoeken dan betaalt u een toeslag van ca. € 8,50 p.p.)
* Vrije tijd Valkenburg
* Verzorging van de chauffeur

Voorjaar op de Linge

Voorjaar op de Linge

10:15 uur
Vertrek per luxe touringcar; onze chauffeur brengt u via een mooie route richting de Betuwe en zal u onderweg het één en ander vertellen.

11.45 uur
In Leerdam ligt de boot al op u te wachten om u mee te nemen voor een prachtige 3 uur durende lunchcruise  inclusief buffet!

Op het prachtige schip heeft u een panoramisch uitzicht op o.a. de spannende passage van het Hollandse Waterlinie sluisje bij Asperen, dwars door de ontluikende Betuwe. De schepen zijn onlangs volledig nieuw ingericht met minder zitplaatsen, maar met nog meer comfort en uiteraard voorzien van alle moderne gemakken zoals live explicatie, klimaatbeheersing, invaliden toilet, overdekte verwarmde rookruimte enz. Uiteraard wordt er ook aan de inwendige mens gedacht en staat er een uitstekend lunchbuffet voor u klaar: kroket, diverse soorten bruin en wit brood, zachte bolletjes, harde broodjes, rozijnenbrood, Betuwse fruitconfituren, diverse soorten zoetwaren, 5 soorten vleeswaren, kaas, margarine, en 2 kopjes koffie of thee.


TIP:
Eventueel is een warm en koud buffet aan boord ook mogelijk; vraag ons naar de mogelijkheden en de prijzen!
15.15 uur
U sluit uw bezoek aan de Betuwe af met een bezoek aan de Glasblazerij te Leerdam waar u met eigen ogen kunt zien hoe uit vaardige handen en een wel geplaatste ademstoot een klein wondertje ontstaat! Professionele glasblazers zijn doorlopend aan het werk en maken de prachtigste en kleurigste glazen voorwerpen. Alles wat er gemaakt wordt is dan weer te koop in de bijhorende winkel. Vanaf de tribune heeft u een uitstekend zicht op wat zich een paar meter afstand afspeelt. Er wordt ook door deskundige voorlichters live uitleg gegeven over wat de glasblazers op dat moment doen.

Mensen met een MJK krijgen hier op vertoon van de kaart een korting van ca. € 8,00 per persoon. Desgewenst kunt u in het bijhorende restaurant nog wat op eigen gelegenheid gebruiken. (een kopje koffie of thee met appelgebak kost ca. € 6,00 p.p.)

16:30 uur
Vertrek huiswaarts

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:
45 – 62 personen € 69,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag
Op deze reis zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing

Deze prijs is inclusief:
. vervoer per luxe touringcar
. rondvaart Linge 3 uur
. heerlijk lunchbuffet met drankjes en kroket als beschreven
. bezoek aan de glasblazerij inclusief entree en demonstratie
. verzorging van de chauffeur

Van Cruiseschip tot Apfelkorn (MeyerWerf)

09:00 uur
Onze chauffeur brengt u per luxe touringcar, voorzien van bar, airco en toilet richting Duitsland. Onderweg gebruikt u aan boord van de touringcar een kopje koffie of thee met een heerlijke verse grote gevulde koek van de bakker! Natuurlijk is het ook mogelijk om in Duitsland voorafgaand aan de rondleiding over de werf twee kopjes koffie of thee met gebak te gebruiken; toeslag ca. € 4,00 per persoon.

11:00 uur
Bij de Werf aangekomen is het dan tijd voor een reis door de indrukwekkende wereld van de Oceaanreuzen!
Papenburg is de thuishaven van de grootste cruiseschepen. Tijdens uw bezoek aan de MEYER WERFT ervaart u van dichtbij, hoe de mooiste en meest luxe oceaanreuzen van de wereld worden gebouwd. De Meyer Werft is een SUPER MODERN BEDRIJF met een traditie van meer dan 200 jaar. Met meer dan 375 m lang, 75 m hoog en 125 m breed behoort het overdekte bouwdok van de werf tot de grootste ter wereld. Cruiseschepen als de „Homeric“, „Mercury“, „Aurora“ en „Radiance of the Seas“ zijn hier van stapel gelopen, en hebben de werf wereldberoemd gemaakt.

U krijgt eerst een interessante ca. 30 minuten durende uitleg (in het Nederlands, indien mogelijk) waarbij u alles over de werf en zijn geschiedenis, de schepen en de overtocht van de boten over de rivier de Ems te horen krijgt.  Daarna gaat u zelf op pad en kunt u o.a. vanuit de 2 bezoekersgalerijen de bouw van de cruiseschepen op afstand volgen. U eindigt uw bezoek aan de werf met een kijkje in het bezoekerscentrum en de Meyer shop.

Voor de echte liefhebbers is de Premium Tour een echte aanrader!
Ontdek exclusieve delen van het anders ontoegankelijke scheepswerf-terrein! Bekijk het werk op een van ‘s werelds modernste scheepswerven vanuit een compleet nieuw perspectief. De inscheping vindt plaats in het hart van het centrum van Papenburg. Een moderne scheepswerf shuttle brengt u naar het 45 hectare grote terrein van MEYER WERFT, tussen de enorme scheepswerfhallen en dokken, langs scheepsblokken met een gewicht tot 800 ton. In het midden van het bruisende leven van een hightechbedrijf, kijk je bijna over de schouders van de scheepswerfarbeiders en kom je nog dichter bij de cruiseschepen van morgen voordat je wordt begroet door de begeleider van het  bezoekerscentrum.

Bezoek daarna zelf de belevingstentoonstelling: deze toont niet alleen de meer dan 200-jarige geschiedenis van MEYER WERFT, maar ook de innovaties van vandaag. De premium tour laat je het beste van de traditionele Papenburg-scheepswerf zien! Deze tour duurt ca. 1 uur langer dan de standaard tour en is ca. € 12,50 per persoon duurder.

12:45 uur
Er wordt natuurlijk ook aan de inwendige mens gedacht dus op een gezellige locatie staat een lekker lunchbuffet voor u klaar: appelsap, sinaasappelsap en koffie, thee of melk, roerei en worstjes, diverse soorten worst en kaas, worst- en eiersalade, zoetbeleg, yoghurt en diverse soorten brood en boter. Voor een toeslag van ca. € 5,= p.p. is een uitgebreid warm- en koud buffet ook mogelijk!

14:00 uur
Vertrek richting de Brennerei.

15:00 uur
Deze Brennerei waar de bekende Apfelkorn wordt gebrouwen, is al sinds jaar en dag een bekende touringcarbestemming en men laat hier graag zien hoe het proces in zijn werk gaat waarmee dit populaire drankje tot stand komt! Het geheel ademt een nostalgische sfeer uit vanwege de prachtige keldergewelven en kloostergangen. De rondleiding duurt van 15.00 – 16.30 uur en er mag natuurlijk geproefd worden! Verder is er bij vertrek voor iedereen een aardigheidje en kunt u indien gewenst nog even shoppen in de bijhorende winkel!

17:30 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.
U kunt deze dag ook afsluiten met een lekker diner of (live cooking/BBQ)buffet; prijzen en suggesties op aanvraag.

Prijsindicatie:
45 – 62 personen € 72,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.
Iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument!

Deze prijs is inclusief:
• vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
• kopje koffie of thee met grote gevulde koek van de bakker
• entree en presentatie Meyer Werf
• uitgebreid lunchbuffet met drankjes als beschreven
• bezoek aan de Apfelkorn Brennerei inclusief rondleiding, proeverij en aandenken
• verzorging van de chauffeur